सिस्टम एनालिसिस

Computer Quiz Online , Computer Quiz Questions with Answers for School Students , Computer Quiz Questions with Answers for Class , Computer Quiz Hindi , Computer Quiz with Answers Pdf , Computer Quiz Questions with Options, सिस्टम एनालिसिस क्या है, सिस्टम एनालिसिस नोट्स इन हिंदी, system analysis and design notes in hindi, system analysis and design in hindi, system analysis and design mcq, system analysis in hindi, system analysis notes in hindi, system analyst in hindi, system analysis and design mcq pdf, mcq on system analysis and design with answers pdf, system analysis and design mcq pdf download, system analysis and design questions and answers, sistem analisis , फिजिबिलिटी स्टडी इन हिंदी, what is system analysis in hindi, a physical dfd mcq, candidate system in system analysis and design, system analysis and design notes pdf, computer gk in hindi objective questions PDF, कम्प्यूटर सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी  Computer Awareness MCQs and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI Exams , Patwari , Ia , Defence , Nda , Constable , Si , RS CIT, Computer Quiz for Railway and Ssc Exams

Topic :- सिस्टम एनालिसिस

Q 1.) निम्न में से कास्ट बेनिफिट एनालिसिस का एक प्रकार है ?
a) Tangible or intangible
b) Direct or indirect
c) Fixed or variable
d) Fixed or variable
Answer – (d) Fixed or variable
Q 2.) DFD का फुल फॉर्म क्या है ?
a) Directory Flow Diagram
b) Data Flow Diagram
c) Data Flow Design
d) None of these
Answer – (b) Data Flow Diagram
Q 3.) system testing का कार्य किया जाता है ?
a) Before Program Development
b) After making plan
c) After Program Development
d) After system design
Answer – (c) After Program Development
Q 4.) Fact finding process के लिए निम्न में से कौन सी तकनीक इस्तेमाल की जाती है?
a) Review of written Document
b) Onsite observation
c) Interview
d) All of these
Answer – (d) All of these
Q 5.) फिजिबिलिटी स्टडी में प्रोजेक्ट लीडर कौन होता है ?
a) User
b) Manager
c) Developer
d) System analyst
Answer – (d) System analyst
Q 6.) एक सिस्टम में डेटाबेस बनाने का कार्य कौन करता है ?
a) Analyst
b) Programmer
c) EDP manager
d) User
Answer – (b) Programmer
Q 7.)  कास्ट /बेनिफिट एनालिसिस कितने प्रकार की होती है ?
a) एक
b) दो
c) तीन
d) पाँच
Answer – (c) तीन
Q 8.)  एक DFD में कौन सा सिंबल प्रयोग नहीं होता ?
a) a square
b) an open rectangle
c) a circle
d) a triangle
Answer – (d) a triangle
Q 9.)  software का चुनाव करते समय किस बात का विशेष ध्यान रखा जाता है ?
a) Reliability
b) Functionality
c) Usability
d) All of these
Answer – (d) All of these
Q 10.)  एक सिस्टम जिसे डेवलप किया जा रहा है उसे ——– कहते है ?
a) Developing system
b) Abstract system
c) Candidate system
d) Physical system
Answer – (c) Candidate system
Check All Topic Wise Computer MCQ
Download 600+ Computer Question and Answer PDF Buy Now

computer mcq in hindi pdf , कंप्यूटर ऑब्जेक्टिव प्रश्न , कंप्यूटर के महत्वपूर्ण क्वेश्चन PDF , computer questions for bank exams with answers pdf in hindi , banking computer awareness pdf in hindi , computer capsule in hindi pdf download

Leave a Comment

error: Content is protected !!