संस्कृत भाषा का विकास MCQ

                                      Topic :- संस्कृत भाषा का विकास MCQ

1.) र्तृवाच्यस्य कर्तरि विभक्ति भवति
[A] प्रथमा
[B] द्वितीया
[C] तृतीया
[D] षष्ठी
Answer :- A

2.) कर्मवाच्यस्य कर्तरि विभक्ति भवति
[A] प्रथमा
[B] द्वितीया
[C] तृतीया
[D] षष्ठी
Answer :- C

3.) अधोलिखितेषु शुद्धवाक्यं अस्ति
[A] ग्रामस्य उभयत:वृक्षा:सन्ति
[B] वनेन निकषा जलम्
[C] अध्यधि लोकं हरि:
[D] मुनि: पर्वते उपवसति
Answer :- C

4.) उपपदद्वितीयाया: उदाहरणं अस्ति-
[A] हरिं भजति
[B] बलिं याचते वसुधाम्
[C] देवान् नमस्करोति
[D] ग्राम समया वनम्
Answer :- D

5.) कर्मणि द्वितीया” सूत्रम् अस्ति
अधिकार सूत्र
संज्ञा सूत्र
परिभाषा सूत्र
विधि सूत्र
Answer :- D

पर्यावरण प्रदूषण और गिरावट MCQ

6.) द्विकर्मक धातवेषु नास्ति
दुह्
कृष्
ची
याच्
Answer :- C

7.) अनुक्ते कर्तरि विभक्ति भवति
प्रथमा
तृतीया
द्वितीया
पंचमी
Answer :- B

8.) अकथितञ्च सूत्रम् अस्ति
अधिकार सूत्र
संज्ञा सूत्र
परिभाषा सूत्र
विधि सूत्र
Answer :- B

9.) त्रिधा आधारे नास्ति
[A] औपश्लेषिक
[B] अभिव्यापक
[C] वैषयिक
[D] आधिकरणिक
Answer :- D

9.) निमित्तात्कर्मयोगे विभक्ति भवति
[A] सप्तमी
[B] षष्ठी
[C] पंचमी
[D] चतुर्थी
Answer :- A

10.) निषेधार्थक अलम् योगे विभक्ति भवति
[A] तृतीया
[B] चतुर्थी
[C] तृतीया चतुर्थी च
[D] कोSपि न
Answer :- A

अगर आपको हमारी क्विज सीरीज अच्छी लगी है तो अपने दोस्तों के साथ शेयर करना ना भूले और इसमें कुछ भी कमी है तो आप कमेंट के माध्यम से हमें जरूर बताएं

E Book Buy Now

Leave a Comment

error: Content is protected !!