desktop publishing

dtp mcq questions and answers,  dtp questions and answers pdf, dtp exam question paper pdf,  dtp multiple choice questions and answers pdf, desktop publishing questions, desktop publishing pdf, mcq with answers, desktop publishing mcq,desktop publishing questions and answers pdf, desktop publishing notes pdf, desktop publishing mcq with answers, dtp exam question paper pdf, types of desktop publishing, what is the use of desktop publishing software answer, desktop publishing quiz, computer gk in hindi objective questions PDF, कम्प्यूटर सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी  Computer Awareness MCQs and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI Exams , Patwari , Ia , Defence , Nda , Constable , Si , RS CIT, Computer Quiz for Railway and Ssc Exams

Topic :- desktop publishing 

Q 1.) Rectangle Tool को सिलेक्‍ट करने की शॉर्टकट की हैं ?
a) Shift + F3
b) Shift + Alt + F3
c) Shift + F4
d) Shift + Alt + F4
Answer – Shift + F4
Q 2.) Constrained Line Tool को सिलेक्‍ट करने की शॉर्टकट की हैं ?
a) Shift + F3
b) Shift + Alt + F3
c) Shift + F4
d) Shift + Alt + F4
Answer – Shift + Alt + F3
Q 3.) Rectangle Frame Tool को सिलेक्‍ट करने की शॉर्टकट की हैं ?
a) Shift + F3
b) Shift + Alt + F3
c) Shift + F4
d) Shift + Alt + F4
Answer – Shift + Alt + F4
Q 4.) Elipse Frame Tool को सिलेक्‍ट करने की शॉर्टकट की हैं ?
a) Shift + Alt + F5
b) Shift + F6
c) Shift + F7
d) Shift + Alt + F7
Answer – Shift + Alt + F5
Q 5.) Polygon frame tool को सिलेक्‍ट करने की शॉर्टकट की हैं ?
a) Shift + F3
b) Shift + Alt + F3
c) Shift + F4
d) Shift + Alt + F6
Answer – Shift + Alt + F6
Q 6.) Constrained Hand Tool को सिलेक्‍ट करन की शॉर्टकट Key हैं ?
a) Alt + Drag left Mouse
b) Shift + Alt + F3
c) Shift + F4
d) Shift + Alt + F6
Answer – Shift + Alt + F6
Q 7.)  A4 साईज का आकार होता हैं ?
a) 11.69 x 8.26
b) 10.6 x 8.26
c) 8.26 x 5.40
d) 8.29 x 6.8
Answer – 11.69 x 8.26
Q 8.)  Novels के केस में पेपर का आकार होता हैं ?
a) 4 inch x 7 inch
b) 5 inch x 8 inch
c) 6 inch x 8 inch
d) इनमें से कोई नहीं
Answer – 4 inch x 7 inch
Q 9.)  Magalines के पेपर का आकार इन्‍च में होता हैं ?
a) 4 x 7
b) 6 x 8
c) 9 x 10
d) 7 x 9
Answer – 7 x 9
Q 10.) कौन से टूल से स्‍क्रीन को ऊपर-नीचे और दायें-बायें कर सकते हैं ?
a) Zoom Tool
b) Polygon Tool
c) Hand
d) Box
Answer – Hand
Check All Topic Wise Computer MCQ
Download 600+ Computer Question and Answer PDF Buy Now

computer mcq in hindi pdf , कंप्यूटर ऑब्जेक्टिव प्रश्न , कंप्यूटर के महत्वपूर्ण क्वेश्चन PDF , computer questions for bank exams with answers pdf in hindi , banking computer awareness pdf in hindi , computer capsule in hindi pdf download

Leave a Comment

error: Content is protected !!